Er zal op 30 april in Wemeldinge geen straat of steeg zijn te vinden die niet is versierd. Aan die voorspelling durft Patrick Quinten uit Wemeldinge zich wel te wagen.

Eens in de vijf jaar op Koninginnedag draait alles in het dorp om de mooiste en origineelste versierde Oranje-straat, een traditie waar bijna het hele dorp aan meedoet. Als lid van buurtvereniging Schuttershof, een van de 24 op het dorp, is Quinten al máánden bezig met de voorbereidingen. Om precies te zijn sinds november, toen net bekend was dat de koningin op 30 april naar Wemeldinge zou komen.

„Niet dat we nu meer ons best doen dan anders. We steken er elke vijf jaar al onze energie in en dat doen we nu ook. De versieringen zullen wel specifieker naar de koningin verwijzen dan anders; er wordt vaak ingespeeld op de actualiteit. Zo heeft de Wilhelminastraat een keer de oude sluizen nagemaakt."

Uiteraard is het geheim wat elke buurtvereniging aan plannen heeft. Alle voorbereidingen vinden plaats in schuren en garages en aan keukentafels. Hoewel: „Links en rechts hoor je natuurlijk wel eens wat. Mijn dochter woont ook op het dorp, dus dan weet je het wel een beetje, van de andere straat."

Zo is algemeen bekend dat Schuttershof elk jaar met een hele grote erepoort komt. „We bouwen dit jaar een nieuw model. En we hebben een brandvijver in de straat. Daar gaan we wat mee doen."

De uitwerking en de details, die komen echter pas naar buiten bij de opbouw. „Drie of vier weken van tevoren begint het. Je moet je voorstellen dat zo'n poort echt heel veel werk vergt: die moet worden bekleed, beschilderd en al van die toestanden. Dat trekt veel bekijks, ook van buiten het dorp. Twee weken van tevoren is het al filerijden door het dorp."

21 januari 2010 uit de PZC


facebooktwitter