Stoeltjesrijden zie je alleen nog in Wemeldinge

Als er iets uniek is voor Wemeldinge, dan is het stoeltjesrijden, daar is iedereen het wel over eens. Begin twintigste eeuw zag je de traditie ook nog wel eens in andere dorpen op de Bevelanden, maar die tijden zijn voorbij. "Ja, op de schaapscheerderfeesten in Nisse doen ze het nog wel op de Kasteelwei, maar verder naar mijn weten nergens", zegt Arie van der Maas, bestuurslid van de Wemeldingse Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen'.

En omdat stoeltjesrijden zó bij Wemeldinge hoort, moést het onderdeel worden van het Koninginnedag-programma. Ook al is stoeltjesrijden eigenlijk vast onderdeel na de ringrij-wedstrijden en hoort het traditioneel niet op Koninginnedag thuis. En ook al is de afspraak dat Wemeldinge Koninginnedag viert zoals iedere andere vijf jaar.

Stoeltjesrijden lijkt een beetje op stoelendans, maar dan op een paard. Als muziekvereniging OKK speelt, is het de bedoeling dat de ruiters hun paarden in galop rond de pylonen leiden. Zodra de muziek stopt, moeten de berijders als de wiedeweerga van hun paard springen om vervolgens, met paard aan de teugel, op een van de stoelen te zitten. Er is altijd een stoel minder dan er ruiters zijn.

Stoeltjesrijden is meer spel dan sport. "Ervoor trainen is eigenlijk bijna niet mogelijk", zegt Hubert van der Maas, met zijn 13 jaar het jongste lid van de vereniging. Dit jaar wordt hij 14, een voorwaarde om lid te mogen worden. Als hij pas volgend jaar 14 zou worden, had hij nog een jaartje moeten wachten. "Het gaat ook echt om het plezier", zegt vader Arie. "Het is ontspanning na de ringrijwedstrijd." Hoewel je er wel degelijk voor in goede conditie moet zijn: op en van je paard springen, kan behoorlijk vermoeiend zijn. "En de meeste ruiters vergissen zich meestal wel een keertje als OKK even ademhaalt in plaats van stopt. Er is dan wel een korte pauze, maar de muziek speelt daarna gewoon weer door."

Koninginnedag mét de koningin zorgt wel voor een kleine uitdaging: normaal gezien duurt een wedstrijdje 20 à 25 minuten. Gezien het krappe tijdschema op die dag, Beatrix is hooguit vijf kwartier in Wemeldinge zelf, moeten de stoeltjesrijders een korter program opstellen. "Maar daar komen we wel uit", zegt Van der Maas. "We weten het nog niet precies, maar we zouden in plaats van één, drie stoelen tegelijkertijd kunnen weghalen. Dat komt wel goed."

PZC, 18 februari 2010


facebooktwitter